Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(15)
Forma i typ
Książki
(15)
Poradniki i przewodniki
(6)
Publikacje naukowe
(4)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Proza
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(15)
wypożyczone
(4)
Placówka
Wypożyczalnia Przy Narutowicza (W23)
(1)
Wypożyczalnia Baśniowa (W48)
(1)
Wypożyczalnia Pod Skrzydłami (W75)
(4)
Wypożyczalnia Przystanek Książka (W93)
(2)
Wypożyczalnia Przy Baleya (W99)
(3)
Wypożyczalnia Przystanek Książka (BD41)
(1)
Wypożyczalnia Skarżyńskiego (BD68)
(1)
Wypożyczalnia XI Czytelnia Naukowa (XI)
(6)
Autor
Nosek, Milena
(2)
Arguile, Katherine Tamiko
(1)
Bereta-Jankowska, Anna
(1)
Bieńkowska, Katarzyna (1972- )
(1)
Brytek-Matera, Anna
(1)
Czepczor-Bernat, Kamila
(1)
Derda, Joanna
(1)
Fairburn, Christopher G
(1)
Fiedurek, Jan (1950- )
(1)
Jarzębowska, Maja
(1)
Müller, Łukasz
(1)
Nowakowska, Magdalena (historyk)
(1)
Pawłowska, Marta (coach)
(1)
Radwan, Beata
(1)
Roudaut, Christian
(1)
Spector, Timothy David
(1)
Wacław, Maciej
(1)
Wierzbowska, Lucyna
(1)
Wilson, Bee (1974- )
(1)
Wilson, Sarah
(1)
Wilson, Sarah (1974- )
(1)
Witkowska, Magda
(1)
Ziemann, Kamila
(1)
Łozińska, Maja
(1)
Łoziński, Jan
(1)
Śmierzchalska, Danuta
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(11)
2010 - 2019
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(15)
Kraj wydania
Polska
(15)
Język
polski
(15)
Odbiorca
6-8 lat
(1)
Dzieci
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura angielska
(1)
Literatura australijska
(1)
Literatura japońska
(1)
Literatura polska
(1)
Temat
Zwyczaje żywieniowe
(15)
Zdrowe odżywianie
(7)
Kultura stołu
(3)
Odżywianie
(3)
Żywność
(3)
Cukier
(2)
Gastronomia
(2)
Obraz własnego ciała
(2)
Otyłość
(2)
Zaburzenia odżywiania
(2)
Arguile, Katherine Tamiko
(1)
Bokassa, Jean-Bédel (1921-1996)
(1)
Ceauşescu, Nicolae (1918-1989)
(1)
Dietetyka
(1)
Dyktatura (ustrój)
(1)
Dziedzictwo kulinarne
(1)
Food studies
(1)
Hitler, Adolf (1889-1945)
(1)
Kompulsywne objadanie się
(1)
Kucharstwo
(1)
Kuchnia grecka
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kuchnia sezonowa
(1)
Kuchnia staropolska
(1)
Leczenie dietą
(1)
Mao, Zedong (1893-1976)
(1)
Nadwaga
(1)
Osoby otyłe
(1)
Osteoporoza
(1)
Polityka
(1)
Pomoc psychologiczna
(1)
Profilaktyka zdrowotna
(1)
Przywódcy i głowy państw
(1)
Psychoterapia
(1)
Regulacja emocji
(1)
Saddam Husajn (1937-2006)
(1)
Składniki odżywcze
(1)
Stalin, Józef (1878-1953)
(1)
Techniki samopomocy
(1)
Uczucia
(1)
Uzależnienie (nałóg)
(1)
Zachowanie
(1)
Temat: czas
1801-1900
(2)
1901-2000
(2)
1-100
(1)
100-1 p.n.e.
(1)
1001-1100
(1)
101-200
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1901-1914
(1)
1914-1918
(1)
1918-1939
(1)
1939-1945
(1)
1945-1989
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
2001-
(1)
201-300
(1)
300-201 p.n.e.
(1)
301-400
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
500-401 p.n.e.
(1)
600-501 p.n.e.
(1)
700-601 p.n.e.
(1)
800-701 p.n.e.
(1)
901-1000
(1)
Temat: miejsce
Chiny
(1)
Irak
(1)
Japonia
(1)
Niemcy
(1)
Polska
(1)
Republika Środkowoafrykańska
(1)
Rumunia
(1)
Starożytna Grecja
(1)
ZSRR
(1)
Gatunek
Poradnik
(4)
Opracowanie
(3)
Przepisy kulinarne
(3)
Książka kucharska
(2)
Monografia
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Opowiadania i nowele
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Podręcznik
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Publicystyka
(1)
Reportaż
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(7)
Kulinaria
(5)
Etnologia i antropologia kulturowa
(4)
Historia
(4)
Psychologia
(2)
Biologia
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
15 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. I (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy śniadanie rzeczywiście jest najważniejszym posiłkiem dnia? Czy liczenie kalorii ma sens? Czy istnieją dowody na to, że kawa jest dla nas szkodliwa? Dzięki swoim pionierskim badaniom profesor Tim Spector obala te i wiele innych mitów na temat jedzenia. W książce Podano do stołu analizuje skandaliczny brak wiarygodnych badań stojących za wieloma planami dietetycznymi, oficjalnymi zaleceniami i cudownymi kuracjami, i zachęca nas do ponownego przemyślenia naszej relacji z jedzeniem - nie tylko dla naszego zdrowia jako jednostek, ale dla przyszłości planety. "Obok tej książki nie można przejść obojętnie. Jest punktem wyjścia do dyskusji na temat żywienia w Polsce” dr inż. Agnieszka Leciejewska, specjalista dietetyk
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nie czas na wymówki : zdrowe odżywianie dla zabieganych / Milena Nosek. - Kraków : Wydawnictwo M, copyright 2021. - 319, [1] strona : fotografie, ilustracje, portret ; 24 cm.
(Zdrowe Zdrowie)
Książka „Nie czas na wymówki. Zdrowe odżywianie dla zabieganych” to idealna pozycja dla tych, którzy w codziennym ferworze zajęć porzucają zdrowe nawyki lub odkładają zadbanie o zdrowie „na spokojniejszy czas”. Każdy z nas żyje w określony dla siebie sposób: ukształtowany przez nawyki nabyte w domu rodzinnym, zainspirowany przez trendy czy pod przymusem codziennych zadań. Jesteśmy zabiegani i pracujemy do późna w nocy, a natłok obowiązków uniemożliwia nam prowadzenie zdrowego stylu życia i spożywania pełnowartościowych posiłków. Często też nie zdajemy sobie sprawy, jak bardzo niska wartość odżywcza, nieregularność i brak posiłków wpływa negatywnie na nasze zdrowie psychiczne i fizyczne oraz ogólną kondycję organizmu, co przekłada się na jakość codziennego funkcjonowania. Milena Nosek motywuje czytelnika do samodzielnego planowania i przyrządzania posiłków. Podpowiada, jak wybierać i przechowywać produkty, by długo zachowały swoją świeżość. Udowadnia, że przy dobrej organizacji nie wymaga to wiele czasu, a korzyści dla naszego organizmu będą nieocenione. Z książki dowiemy się jak przyrządzić odżywcze, smaczne i niezbyt czasochłonne posiłki. Autorka przygotowała wiele różnorodnych przepisów oraz przykładowy tygodniowy plan żywienia z listą zakupów. W przepisach podała orientacyjny czas przygotowywania posiłków, ich kaloryczność, miary i jednostki produktów oraz krótkie sugestie o pakowaniu dań do pojemników, które łatwo można potem dopasować do własnych planów i rozkładu dnia. Zdrowe odżywianie będzie pozytywnie wpływało na naszą kondycję, jeśli będzie mu towarzyszyła aktywność fizyczna, właściwy balans między czasem pracy i relaksu oraz odpowiednia ilość snu. Dlatego zachęca do tego, by zamiast gonić za najpopularniejszymi dietami czy treningami, po prostu poznać i zaakceptować potrzeby a także ograniczenia własnego organizmu – każdy z nas jest bowiem inny [opis wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WM.35069 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tak dziś jemy : biografia jedzenia / Bee Wilson ; tłumaczenie: Magda Witkowska. - Wydanie I. - Kraków : Wydawnictwo SQN, 2020. - 487, [9] stron : ilustracje, wykresy ; 22 cm.
Jeszcze nigdy nie mieliśmy tylu superfoods… i tylu rodzajów chipsów. Jeszcze nigdy nie mieliśmy takiego problemu z definicją jedzenia. Czy wiesz, że na Islandii uprawia się banany, a w Danii jeszcze 30 lat temu nie znano czosnku? Za życia dwóch pokoleń dokonała się globalna zmiana. Tradycyjne diety oparte na ograniczonej liczbie składników ustąpiły miejsca najrozmaitszym modom i trendom, w mediach roi się od samozwańczych ekspertów żywieniowych, a my czujemy się coraz bardziej zagubieni. Część z nas korzysta z bogactwa, do którego wcześniej nie mieliśmy dostępu: smakuje egzotycznych ziół, zaopatruje się na ryneczkach i wymienia przepisami na wyszukane potrawy. Innych jedzenie powoli zabija: powoduje cukrzycę i problemy z sercem na skalę dotąd niespotykaną. Zdrowa żywność jest droższa i trudniej dostępna, a otyłość – paradoksalnie – coraz częściej idzie w parze z niedożywieniem. Tak dziś jemy to pasjonujący reportaż o znikającej godzinie lunchu, sproszkowanych zamiennikach jedzenia takich jak Huel, braku czasu na gotowanie oraz rosnącej popularności weganizmu i Uber Eats. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak rewolucja żywieniowa wpływa na nasze zdrowie, relacje z ludźmi i otaczający na świat – ta książka jest dla Ciebie [opis wydawcy].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WM.34503 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak wygrać z osteoporozą / Milena Nosek. - Warszawa : Wydawnictwo RM, © 2023. - 207, [1] strona : ilustracje, wykres ; 24 cm.
Osteoporoza to choroba, która sprawia, że kości tracą gęstość, przez co stają się kruche i podatne na złamania nawet przy niewielkim urazie. Czy można jej zapobiegać? Tak! Zarówno w profilaktyce, jak i w leczeniu kluczową rolę odgrywa dieta, ponieważ prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego zależy w dużej mierze od sposobu odżywiania. Doświadczona dietetyczka podpowie ci, co jeść, by wspierać zdrowie kości i stawów, a także jak wspomóc ich regenerację. Wraz z autorką przeprowadzisz analizę swojego sposobu odżywiania i dowiesz się, co wprowadzić do diety, a co z niej wyeliminować, by przez całe życie cieszyć się zdrowiem i sprawnością. Poznasz również inne czynniki wpływające na stan układu ruchu i nauczysz się dbać o niego na co dzień [opis wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WM.34463 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 159.9 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Meshi : kulinarny przewodnik po kulturze Japonii / Katherine Tamiko Arguile ; przełożyła Lucyna Wierzbowska. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2023. - 409, [6] stron : fotografia, ilustracje, portret ; 25 cm.
W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem. Tytułowe meshi to gotowany ryż - najjaśniejsza gwiazda japońskiej kuchni, która wskazuje drogę wszystkim przyrządzającym azjatyckie potrawy. Już w czasach starożytnych Japonia zyskała przydomek Mizuho no Kuni, czyli Kraina Obfitych Kłosów Ryżu, a słów na określenie tego zboża jest w języku japońskim więcej niż na określenie miłości. Japoński rok dzieli się nad 24 sekki, czyli sezony. Bowiem, jak mawiają Japończycy 何事にも旬がある - wszystko ma swoją porę. Każde sekki przynosi nowe smaki, a nawet nową zastawę. Zasady korzystania z motywów sezonowych są ściśle przestrzegane: kimona w liście klonu nie nosi się wiosną, klusek mochi nie serwuje się na talerzu w hortensje ani nie spożywa latem, a zimą nie do pomyślenia jest podanie dania z makaronem sōmen w przezroczystej misce! Brzmi skomplikowanie? Nie szkodzi! Autorka zebrała 54 tradycyjne przepisy - między innymi na tonjiru albo nasu dengaku - i opatrzyła je wspomnieniami i opowieściami, dzięki którym możemy poznać ten wyspiarski kraj od kuchni i zrozumieć, jak Japończycy myślą o gotowaniu i ucztowaniu. "Meshi" to opowiedziana z subtelnym wdziękiem smakowita podróż przez kulturę i rytuały, która na długo pozostanie w twojej pamięci [opis wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WM.33483 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Gablota M.35020 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przy stole z tyranem / Christian Roudaut ; tłumaczenie Łukasz Müller. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2022. - 262, [9] stron ; 21 cm.
Powiedz mi, co jesz, a powiem ci, jakim jesteś dyktatorem. Na talerzu tyrana, między kawiorem a pasztetową, kryją się jego pragnienia, motywacje, obsesje, lęki i kompleksy zakorzenione jeszcze w dzieciństwie. Kryje się jego prawdziwe Ja. Od fanatycznego wegetarianizmu Hitlera, który dyktator tłumaczył wstrętem, jaki wzbudzały w nim rzeźnie, po napawające grozą kolacje na Kremlu, z których można było trafić prosto do Łubianki. Od zakrapianych przyjęć Husajna po imperialne bankiety Bokassy. Od rewolucyjnej chłopskiej diety Mao po obiadowe ekscesy Ceaușescu – ta książka uchyla drzwi kuchni i jadalni największych despotów XX wieku, odsłaniając tajemnice ich krwawych rządów. Czy Bokassa naprawdę był ludożercą? Co się stało z żydowską kucharką Hitlera i jego plutonem testerek potraw? Dlaczego Mao nigdy nie korzystał z toalety, a Ceaușescu ukradkiem zrzucał jedzenie pod stół? Dlaczego żona Stalina popełniła samobójstwo po kolacji, w czasie której odmówiła wzniesienia toastu? Jakie danie Husajn przyrządzał samodzielnie dla swoich ochroniarzy? Pełna soczystych i pikantnych anegdot opowieść pozwoli poczuć groźną, a czasem tragikomiczną atmosferę panującą przy stołach despotów. Potrawy i dekoracje się zmieniają, ale strach nigdy nie wychodzi z menu… [opis wydawcy].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 32 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 32 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej