270208
Book
In basket
Smak trucizny / Neil Bradbury ; przełożyła Agnieszka Jacewicz. - Wydanie I. (dodruk). - Poznań : Dom Wydawniczy Rebis, 2024. - 303, [1] strona, [8] stron tablic : fotografie, portrety ; 22 cm.
Błyskotliwie łącząc tematy nauki i zbrodni, "Smak trucizny" ujawnia, jak jedenaście znanych substancji wpływa na organizm człowieka - na kanwie morderstw, w których ich użyto. Czytelnicy powieści kryminalnych doskonale wiedzą, że trucizna jest jedną z niezmiennie powracających metod wybieranych przez morderców. Można ją niepostrzeżenie dodać komuś do drinka, posmarować nią grot strzały lub klamkę, a nawet sprawić, że dostanie się do powietrza, którym oddychamy. Ale jak działa…? Łącząc elementy historii medycyny oraz opisów rzeczywistych przestępstw, Neil Bradbury zgłębia tę metodę zabijania. Obok informacji o prawdziwych zabójcach i ich zbrodniach - tych osławionych, tych zapomnianych i tych wciąż nierozwiązanych - pojawiają się równie intrygujące dzieje samych trucizn: jedenastu cząsteczek śmierci, które niszcząc ciało człowieka, paradoksalnie pokazały nam, jak funkcjonuje nasz organizm. Poczynając od niebezpiecznej genezy powstania ginu z tonikiem, kończąc na przesyconej arszenikiem tapecie z sypialni Napoleona - "Smak trucizny" zabiera czytelnika w fascynującą podróż przez skomplikowane procesy, które nas utrzymują przy życiu... lub nie [opis wydawcy].
Availability:
All copies are currently on loan: sygn. 61 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 4.
Notes:
Tytuł oryginału: Taste for poison, 2021
General note
Tytuł oryginału: A taste for poison. Na okładce podtytuł: 11 najbardziej śmiertelnych trucizn i historie morderców, którzy ich użyli.
W obrębie wydania dodruk w roku 2024.
Bibliography, etc. note
Bibliografia na stronach 295-301.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again